Kuchnia

Mniam

Chałka z kruszonką

Składniki

20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
460 g mąki pszennej typ 550
80 g cukru
1 cukier wanilinowy (16g)
½ łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
50 g masła roztopionego
150 g letniego mleka

Dodatkowo:

1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania chałki

Kruszonka:

50 g mąki pszennej typ 550
25 g zimnego masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru

Przygotowanie

Świeże drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru (jeśli dodajemy drożdże suszone można je od razu dodać do mąki, pomijając tę łyżeczkę cukru).

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, zagnieść jeszcze raz i podzielić np. na cztery równe części. Z każdej uformować wałek długości mniej więcej 40 cm i zwinąć warkocz. Opis na zdjęciu poniżej pochodzi z książki „Chleb – Jeffrey Hamelman” i bardzo ułatwia zadanie. Ostatecznie można też chałkę zapleść z trzech części, jak normalny warkocz.

Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urośnie.

W między czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”. Pod koniec można całą kruszonkę zagnieść w jedną kulę.

Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Następnie chałkę posypać kruszonką.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośniętą chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Gdyby przypiekła się zbyt wcześnie – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation