Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kolorowo - torcikowo: Sernik bazyliowy z truskawkami i czekoladą

Składniki:
Spód:
300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych )
150 g masła
1 czubata łyżka kakao DecoMorreno

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 i 1/2 szklanki cukru
100 g masła
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
5 jaj
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka liści bazylii

Ponadto:
150 g kuwetury czekoladowej
1 łyżka oleju arachidowego lub innego
300 g truskawek
cukier puder




WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z kakao.
Masło rozpuścić.
Rozpuszczone masło dodać do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową złożoną "na trzy" lub papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować masę serową.
Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie.
Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania.
Pod koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Liście bazylii posiekać bardzo drobno.
Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód.
Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty przechowywać w lodówce.

Kuweturę połamać rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej.
Polać sernik, udekorować truskawkami i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation