Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Prosty piernik czekoladowy


Składniki mokre:

* 3 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
* 2 łyżki miodu
* 3/4 szklanki oleju


Składniki suche:

* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 pełne łyżki kakao
* 1 duża paczka przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1.5 łyżeczki sody

Polewa:

* 2 łyżki masła
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 łyżek śmietanki 36%

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się.
Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche.
Miksujemy ok dwóch minut.

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.
Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę.
Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia.
Do masła dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy.
Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation