Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Niebo w gębie | Moje Wypieki
Składniki na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g masła, schłodzonego
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Uformować kulę, podzielić na 2 równe części, spłaszczyć, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość formy, przełożyć do formy, wyrównać palcami. Włożyć do rozgrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić. Identycznie postąpić z drugim kruchym ciastem.
Powinniśmy otrzymać 2 kruche blaty ciasta.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
1,3 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych
150 g cukru
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
1 opakowanie galaretki cytrynowej (77g)
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec wsypać galaretkę (proszek) i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Składniki na maślany krem orzechowy:
250 g orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
150 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy zemleć w malakserze na mąkę, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę do zgęstnienia masy orzechowej. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.
Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę orzechową, w trzech turach, ucierając do połączenia.
Składniki na polewę czekoladową:
90 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
90 g czekolady deserowej
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Wykonanie:
Jeden z upieczonych kruchych blatów pozostawić w formie. Na niego wyłożyć wystudzone nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim kruchym blatem, lekko i ostrożnie go dociskając. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Na schłodzone ciasto wylać polewę czekoladową, wyrównać, ponownie schłodzić.
Podawać chwilę po wyjęciu z lodówki, kiedy masa orzechowa zmięknie.
Uwaga: do kremu maślanego można dodać alkohol, około 2 łyżek, dla bardziej wyraźnego smaku.
Smacznego :-).
MA==