Kuchnia

Sałatki

Sałatka z Tortellini i Niebieskim Serem

Składniki:
250 g pierożków tortellini z nadzieniem szpinakowym
1 jędrny, zielony ogórek
1 trójkąt sera pleśniowego (Dor Blue lub Lazur)
2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
1 ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej śmietany 36%
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól

Pierożki ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, całkowicie ostudzić.
Z ogórka usunąć pestki. Pozostałą część pokroić w długie, cienkie paski.
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Sporządzić sos mieszając śmietanę z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić, dodać sok z cytryny.
W misce wymieszać tortellini, ogórka, posiekany szczypiorek i ser pleśniowy. Polać gotowym sosem. Całość posypać kolorowym pieprzem. Umieścić w lodówce do przegryzienia.

Źródło: http://feeria.blox.pl/tagi_b/7177/ser-plesniowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation