Kuchnia

CIASTA i DESERY

Składniki: 1,5 kubka miękkiego masła, 1 kubek cukru pudru, 3 kubki mąki, 1 łyżeczka wanilii, 1/4 łyżeczki soli, 420 g karmelu, 2 kubki mlecznych czekoladek, 2 łyżeczki Shortening (czyli oleju warzywnego, można zastąpić olejem kokosowym).Sposób wykonania: Piekarnik nastawić na 180°C.Masło połączyć z cukrem, dodać wanilię, mąkę i sól. Dobrze wymieszać. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować ciasto o grubości ok. 1 cm. Wyciąć ciasteczka w kształcie koła. Umieścić je na papierze do pieczenia lub nasmarowanej masłem blaszce. Piec 14-16 minut. Poczekać na wystygnięcie.Karmel rozpuścić i rozsmarować na ostudzonych ciastkach. Poczekać aż karmel całkowicie wystygnie. Dodaj Shortening (lub olej kokosowy) do czekoladek i rozpuść je w mikrofali, patrząc by się nie przypaliły. Nanieś czekoladę na wystudzony karmel. Przed podaniem poczekaj aż czekolada zastygnie. Nie wkładać do lodówki ani zamrażarki, ponieważ to pozbawi czekolady koloru. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation