Kuchnia

mniam!

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych - Genialne

Składniki:

1,5 łyżeczki soli
5 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
340 g mąki
250 ml letniej wody
2 łyżeczki oliwy


Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na blacie oprószonym mąką, do momentu aż stanie się jednolite i elastyczne.
Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby mogło rosnąć (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Nagrzej piekarnik do 230ºC.
Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
Z kul uformuj placki o średnicy około 30 centymetrów.
Piecz przez 10 – 15 minut z ulubionymi dodatkami.
Prawda, że proste? Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation