Kuchnia

mniam!

Placki z dyni i cukinii | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 szklanki startej na tarce dyni
1 szklanka startej na tarce cukinii
1 mała cebulka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
przyprawy: po 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
kawałeczek posiekanej ostrej papryczki lub szczypta chili w proszku
szczypiorek, bazylia
do smażenia: olej roślinny (użyłam kokosowego) lub masło klarowane
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy trochę szczypiorku, wymieszać. Dodać jajko i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju i nakładać porcje warzyw (po około 2 łyżki), rozpłaszczyć na patelni i smażyć na złoty kolor, doprawić solą morską, przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Odkładać na ręczniki papierowe. Następnie powtórzyć z kolejną partią warzyw.
Posypać szczypiorkiem, bazylią i podawać z dowolnymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA

jogurt / śmietana / gulasz / sos grzybowy / ajvar / ricotta / twarożek / sos pieczarkowy / sos kurkowy / sos pomidorowy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation