Kuchnia

mniam!

Fajitas z kurczakiem | Kwestia Smaku

KURCZAK FAJITA
400 g polędwiczek kurczaka (lub całych filetów)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 limonka
1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
2 łyżki oleju roślinnego
DODATKI
4 placki TORTILLI
GUACAMOLE
1 pomidor
cebula
50 g tartego sera cheddar
SOS RANCZERSKI lub gęsta kwaśna śmietana
świeża kolendra
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

KURCZAK FAJITA
Kurczaka pokroić na wąskie paski. Doprawić solą, pieprzem, połową kuminu i wędzonej papryki, polać łyżką oleju roślinnego i łyżeczką soku z limonki, wymieszać, odłożyć na min. pół godziny do zamarynowania.
Paprykę pokroić na paski, cebulę na szersze półplasterki, dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, resztą kuminu, papryki wędzonej, łyżką oleju i soku z limonki.
Rozgrzać patelnię (np. grillową) położyć fileciki z kurczaka i zgrillować (na większym ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony), odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć warzywa, zmniejszyć nieco ogień i dokładnie obsmażyć, co chwilę mieszając, w sumie przez ok. 6 - 7 minut. Dodać kurczaka i delikatnie przemieszać składniki. Posypać posiekaną marynowaną papryczką jalapeño.
PODAWANIE
Podgrzać TORTILLE i ułożyć je na stole na półmisku. Obok położyć patelnię ze składnikami (kurczak z warzywami).
W 4 oddzielnych miseczkach podać: (1) GUACAMOLE, (2) pokrojonego w kosteczkę pomidora (bez soku i nasion) wraz z cebulą i kolendrą, (3) tarty ser i (4) SOS RANCZERSKI lub gęstą śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation