Kuchnia

Na słono

Musaka – tradycyjna zapiekanka

Składniki:

bakłażan 80 dag
cebula 4 szt średnie
czosnek 2 ząbek
pomidor 3 szt
oliwa 180 ml
mięso 80 dag mieszanego mielonego
koncentrat pomidorowy 4 łyżka
sól, pieprz
oregano 1 łyżka
cynamon mielony
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
mąka 2 dag
masło 1 łyżka
ser parmezan 8 dag

Wykonanie:

Bakłażany oczyścić, pokroić wzdłuż w plastry. Ułożyć na kuchennym ręczniku, posolić, obciążyć na 30 minut drewnianą deską. Obrać czosnek i cebulę, posiekać. Pokroić pomidory. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażyć mielone mięso. Dodać czosnek, cebulę, pomidory, koncentrat i oregano, dusić 5 minut, doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Osuszyć bakłażany, usmażyć porcjami na reszcie oliwy, osaczyć z tłuszczu. Jajka wymieszać z mąką i mlekiem, podgrzać mieszając. Dodać tłuszcz, stopić, sos doprawić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć bakłażany, posypać połową parmezanu. Przykryś farszem, polać sosem, posypać resztą sera. Piec 30 minut w temp. 200*C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation