Kuchnia

do słoika

SOS MEKSYKAŃSKI - przepis do słoików i na teraz - W KUCHENNYM OKNIE
Składniki:

3 kg pomidorów
2 kg papryki kolorowej (czerwona, żółta, zielona)
1 puszka brzoskwiń (820g) bez syropu
1 puszka ananasów (565g) + syrop
1 puszka czerwonej fasoli kidney w zalewie
300 g cebuli zwykłej
400 g cebuli cukrowej
2 strąki papryczki ostrej (ok.50g)
2 ząbki czosnku (ok.10g)
8 - 10 łyżek oleju
1-2 łyżki przyprawy meksykańskiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki soli
5-6 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Pomidory myjemy, kroimy na małe kawałki, gotujemy przez 8 -10 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w mała kostkę (posiekałam w rozdrabniaczu).

Na patelnię wlewamy olej i podduszamy na nim cebulę do chwili jej zeszklenia.

Do dużego rondla dajemy przetarte na sitku pomidory (przecier), cebulę i gotujemy bez pokrywki ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łopatką.

Paprykę kolorową i ostre papryczki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (ostrą kroimy w cieniutkie półobrączki).

Ananasy i brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę.

Kukurydzę odcedzamy, fasolkę odcedzamy i przepłukujemy na sitku wodą.

Wszystkie tak przygotowane składniki dajemy do gotujących się pomidorów z cebulą, dodajemy sól, cukier, syrop z ananasów, sok z cytryny i pozostawiamy na ogniu jeszcze ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając i szurając po dnie, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu warzyw.

W czasie gotowania dajemy pozostałe składniki: przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawę meksykańską, pieprz cayenne i ewentualnie sól, cukier do smaku. Dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.

Przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Pasteryzujemy 30 minut. Po całkowitym ostudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation