Kuchnia

do słoika

niebo na talerzu: Łatwy sos z papryki do słoików na zimę
składniki:

- 3 kg czerwonej papryki
- 2 główki czosnku
- 3 strąki papryczki chilli
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- 1 szklanka oliwy
- 3 łyżeczki soli
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 szklanka cukru

Czosnek obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć do dużego garnka, dodać przyprawy i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Sos musi bulgotać bez przykrycia ok. 2 godziny, aż duża część płynu odparuje i powstanie gęsta masa o konsystencji ketchupu. Od czasu do czasu trzeba mieszać, by się nie przypalił. Gorący wkładać do niedużych słoików (100 - 200 ml), mocno zakręcać, ustawić na ściereczce do góry nogami, zaczekać do wystygnięcia i odstawić do spiżarni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation