Kuchnia

do słoika

niebo na talerzu: Najlepsze jabłka w słoikach
kładniki:

- 3 kg twardych jabłek ( u mnie mało dojrzałe antonówki)
- 1 kg cukru
- cytryna
- 3 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, ok. 1 - 1,5 cm. Zasypać cukrem wymieszać i zostawić na kilka godzin albo na całą noc, by puściły sok. Jabłka mocno odcisnąć, a powstały płyn zlać do szerokiego rondla. Gotować go bez przykrycia, aż płyn odparuje do ok. 1/3- 1/2 objętości. Powstanie miodowy w kolorze syrop. Każda odmiana ma inną zawartość soku, trochę "na oko" należy oszacować ilość potrzebną do zalania wszystkich słoików i redukować tyle, żeby wystarczyło. Antonówki zwykle dają nadmiar i zostaje mi słoiczek - dwa samego soku. Jabłka zagotować krótko, wystarczy, że całość zawrze chwilę i od razu wyłączyć ogień, dodać otartą skórkę i sok z cytryny, cynamon, wymieszać. Nakładać do słoików zostawiając centymetr, dwa wolnego miejsca, zalać gorącym syropem, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation