Kuchnia

Ciasta i desery

Francuskie ciastka z budyniem - Wypieki Beaty
Ilość: 6
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego (jeśli jest mrożone, to je rozmróź wcześniej)
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (20 g)
1 łyżka cukru do budyniu
200 ml mleka
maliny - użyłam mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać

Wykonanie
Przygotuj budyń - zagotuj mniej więcej ⅔ mleka, a w reszcie rozprowadź proszek budyniowy z cukrem.
Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż zgęstnieje.
Gotowy budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej, tak aby dotykała powierzchni budyniu - zapobiegnie to tworzeniu się twardej powierzchni.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 kwadratów.
Jedną połowę każdego kwadratu natnij w paski (ale nie do samego końca - pod przepisem jest zdjęcie jak to powinno wyglądać :)), na drugą część nałóż budyń, a na nim ułóż maliny.
Przykryj nadzienie ponacinaną częścią ciasta i dokładnie sklej - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz brzegi posmarować odrobiną wody.
Bułeczki piecz w 220 stopniach przez około 15-20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem możesz posypać dodatkowo odrobiną cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation