Kuchnia

Ciasta i desery

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach)
Masa serowa:
1 kg serka na serniki z wiadereczka
4 jajka
200 g masła
1 szkl domowego cukru waniliowego
3 budynie śmietankowe
3/4 szkl mleka

Dodatkowo:
ok 550 g herbatników pełnoziarnistych
puszka kajmaku czekoladowego
3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania




Masa sernikowa: do dużego garnka z grubym dnem dodać pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewać na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku. Gdy masa zacznie bulgotać wlać budynie i gotować do czasu aż masa zgęstnieje.

Foremkę (21x21cm) wyłożyć folia aluminiową, ułożyć warstwę herbatników, posmarować połową kajmaku, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation