Kuchnia

Ciasta i desery

Placek z budyniem i brzoskwiniami
Składniki na blachę o wymiarach 35x20 cm:

2,5 szklanki mąki (u mnie pół na pół z krupczatką)

250 g masła

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie waniliowe z cukrem

750 ml mleka

1 puszka brzoskwiń

bułka tarta

cukier puder



Z mąki, masła, jajek i cukru pudru zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut, a drugą wykleić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć na chwilę do pieca nagrzanego do 180 stopni do lekkiego zrumienienia. W międzyczasie ugotować budyń z mlekiem. Ciasto wyjąc z pieca obsypać bułką tartą, by za bardzo nie zwilgotniało od budyniu, który następnie na niego równie rozłożyć (póki budyń jeszcze ciepły). Brzoskwinie pokroić na kawałki (każdą połówkę przekroiłam na 4 części), ułożyć na budyniu i zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation