Kuchnia

mniam!

Grzybowe pęczotto

1 szklanka kaszy pęczak, u mnie od Lidl Polska
1 cebula
0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
100 ml białego wina
20 g suszonych grzybów
olej
2 łyżki masła
sól, pieprz, czosnek granulowany

1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.
3. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation