Kuchnia

MIĘSKA

Mięsna uczta wg. przepisu ewy Wachowicz
Do wykonania będziesz potrzebować:

1½ kg schabu
500 g wędzonego boczku
100 g suszonej żurawiny
musztarda
chrzan
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
Sos chrzanowy:

pół litra śmietany 30%
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 łyżka chrzanu świeżego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sok z cytryny
szczypta cukru
Opis wykonania:

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem. Z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować.

Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry.

Zrobić sos. Na roztopione masło wsypać mąkę i - gdy się rozpuści - zalać śmietanką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.

Roladę podawać na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation