Kuchnia

MIĘSKA

Schab w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi

Składniki:
- ok. 500 g schabu bez kości
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- olej do smażenia

kluski śląskie:
- ugotowane, ugniecione ziemniaki
- jajko
- mąka ziemniaczana
- sól

Schab pokroić na 6 plastrów. Mięso posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Odstawić do lodówki na godzinę. Mięso obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do garnka (u mnie szybkowar), wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Podlej wodą, którą uzupełnij w razie potrzeby.
Duś mięso pod przykrywką do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i duś jeszcze chwilę, aż grzyby stracą swą surowość. Zabiel sos śmietaną, którą wymieszaj z mąką przed jej wlaniem do mięsa. Zagotuj mieszając, aby sos nie przywarł do dna garnka.
Wsyp posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj.
W między czasie przygotuj kluski śląskie. W garnku, w którym znajdują się ugniecione ziemniaki, przemieść ich 1/4 część tak, aby powstało puste miejsce. Pustą przestrzeń uzupełnij mąką ziemniaczaną. Do masy wbij surowe jajko i połącz wszystkie składniki razem, zagniatając najlepiej ręką. Ciasto ziemniaczane możesz wyciągnąć na stolnicę i ukształtować wałek grubości ok. 2 – 3 cm. Następnie pokrój go na kawałki długości ok. 2 cm. W dłoniach nadaj im kształt kulek, w których zrób kciukiem dziurkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotuj 2 – 3 minuty, aż zrobią się mięciutkie. Mięso polane sosem podawaj z kluskami i ulubioną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation