Kuchnia

MIĘSKA

Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem

duży kawałek oczyszczonej polędwicy wieprzowej
600 g
cebula pokrojona w piórka
1 szt
ząbki czosnku w łupince
3 szt
liście laurowe
2 szt
gałązki świeżego tymianku
1 szt
wytrawne białe wino
1 szklanka
miód
3 łyżki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
60 g
ocet
2 łyżki
bulion drobiowy
250 ml
imbir w proszku
1 łyżeczka
suszone morele
50 g
posiekana natka pietruszki
2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Krok 1
W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją solą i pieprzem. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 2
Krok 2
Dodaj miód i obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 3
Krok 3
Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut.
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 4
Krok 4
Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki. Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów. Bon appétit!

https://www.przepisy.pl/przepis/poledwiczka-wieprzowa-duszona-na-bialym-winie-z-miodem-morelami-i-imbirem?utm_source=social&utm_medium=facebook.com&utm_c
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation