Kuchnia

Przepisy kluski, naleśniki...

KNEDLE Z BIAŁYM SEREM

SKŁADNIKI

CIASTO
twaróg – 200 g
mąka pszenna BIO – 100 g
mąka ziemniaczana – 50 g
jaja – 1 szt.
cukier puder – 1 łyżeczka
sól – 1 szczypta

NADZIENIE
twaróg – 350 g
żółtka jaj – 2 szt.
laska wanilii – 1 szt.
cukier puder – 2 łyżki

OKRASA ORZECHOWA
masło – 100 g
zmielone orzechy laskowe – 80 g
cukier – 2 łyżki

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Twaróg mielemy. Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy twaróg i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, dodajemy więcej mąki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg mielemy i przekładamy do miski. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy.

KROK 3: FORMUJEMY KNEDLE
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy koła o średnicy około 6 cm. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zwijamy, formując kulkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHOWĄ OKRASĘ
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cukier, a po chwili zmielone orzechy. Podsmażamy, aż orzechy uzyskają złoty kolor, uważając, by ich nie spalić. Knedle podajemy polane orzechową okrasą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation