Kuchnia

obiady i nie tylko

Papryka konserwowa

Składniki:

3 kg papryki
1/2 litra octu
1/4 litra oliwy
20 dag cukru
5 płaskich łyżek soli
2 i 1/2 litra wody
Do każdego słoika wkładamy:

4 ziarenka pieprzu
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki gorczycy
Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda i kroimy na 4.

Do każdego wyparzonego słoika wkładamy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.

W dużym garnku zagotowujemy razem: ocet, oliwa, woda, cukier, sól. Gdy pogotuje się ta zalewa z 4 min. na ten wrzątek wkładamy partiami paprykę i od zagotowania gotujemy ją 1 min.

Wyjmujemy do słoików gorącą paprykę, potem zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem, aż do wystygnięcia słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation