Kuchnia

Przetwory - przepisy

Gruszki w occie

Składniki:

4 kg gruszek (twardych)
1 kg cukru
1 l wody
0,5 l octu 10 %
kilka goździków
laska cynamonu

gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki zanurzyć w wodzie zakwaszonej octem lub cytryną. Wodę, ocet, cukier, przyprawy zagotować w szerokim, płaskim garnku. Do wrzącego płynu wkładać partiami gruszki i gotować przewracając, aż staną się szkliste. Osączyć, przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu wszystkich gruszek i po przełożeniu ich do słoików, zalać płynem i zamykać słoiki.

Uwaga:

*Wolę gruszki bardziej twarde, dlatego przestaję gotować w momencie, gdy stają się lekko szkliste.

**Trzeba uważać by goździki nie dostały się do słoików, ponieważ powodują ciemnienie gruszek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation