Kuchnia

healthy mix

Szaszłyki z kurczakiem, ananasem i świeżym ogórkiem

Produkty:

1 pierś kurczaka
1 średni ogórek
5 plastrów ananasa z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata:

2 łyżki soku z ananasa
1 łyżka mieszanki ziół Garam masala
sól

Dodatki:

Indyjski sos miętowy na bazie jogurtu naturalnego / Indian Mint Chutney (dodane do kolekcji)
pieczone ziemniaki

Wykonanie:

Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki.
Umytą i oczyszczoną pierś kurczaka pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą.
Proponuję aby tak przygotowane mięso odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ogórka i ananasy pokroić i obtoczyć w oliwie, nadziewać na szaszłyki przekładając kurczakiem. Piec na grillu lub patelni grillowej ok 5 min. następnie przełożyć je na drugą stronę i ponownie grillować 5 min.
Podawać z różnymi sosami lub dipami ja zaproponowałam danie obiadowe z mocno miętowym sosem na bazie indyjskiego chutney’u.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation