Kuchnia

Desery

Tradycyjne holenderskie ciasto z jabłkami


300 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
100 g cukru pudru
200 g masła w temperaturze pokojowej
2 średnie jajka
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
Ilość Składnik
1 kg kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
100 g cukru
80 g rodzynek (mogą być wcześniej namoczone w brandy)
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, jajka, cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Zwinąć je w kule i schłodzić około 30 w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki. Większą częścią wykleić spód i boki tortownicy (22 cm). Wstawić do lodówki, żeby nieco się schłodziło.

Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić wzdłuż na 3 części. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.

Całość:

Schłodzone ciasto oprószyć kaszą manną (szczególnie spód). Na ciasto wyłożyć jabłka, wierzch wyrównać.

Pozostałe, schłodzone ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką i wyciąć z niego paski szerokości ok 8-10 mm. Ułożyć na jabłkach, tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C. Piec około 1 h, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w tortownicy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation