Kuchnia

śniadanie

Pieczona owsianka na 3 sposoby

PIECZONA OWSIANKA- PRZEPIS PODSTAWOWY (NA 2 PORCJE)

SKŁADNIKI
1 kubek płatków owsianych
1/2 kubka mleka
1/2 kubka jogurtu
1 jajko
1 łyżka cukru/miodu/ksylitolu

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

Oczywiście przepis podstawowy to tylko baza z którą możemy dowolnie eksperymentować- dodawać do niej owoce, orzechy, nasiona, przyprawy i całą masę smakołyków codziennie ciesząc się innym smakiem pieczonej owsianki.

OWOCOWA PIECZONA OWSIANKA

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2/3 kubka mrożonych owoców lasu
(maliny, jagody, porzeczki, jeżyny)
1/2 kubka wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Odkładamy 2 łyżki wiórków kokosowych, składniki na bazę owsianki dokładnie mieszamy, dodajemy wiórki, owoce i esencję waniliową, mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej wiórkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.



BANANOWA PIECZONA OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
1 średnio dojrzały banan
1 łyżka masła orzechowego
1/4 kubka pokrojonych orzechów
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Połowę banana kroimy w kostkę, drugą połowę w podłużne plasterki. Składniki na bazę owsianki, orzechy i masło orzechowe dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w kostkę banana i czekoladę i mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania Dekorujemy plasterkami banana. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.



pieczona-owsianka2

CZEKOLADOWA PIECZONA OWSIANKA Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:
jak na przepis podstawowy
+
2 łyżki kakao
1/2 kubka mrożonych wiśni
4 kostki czekolady gorzkiej
(lub czekoladowe groszki do pieczenia)
1/2 łyżeczka esencji waniliowej
serek mascarpone lub jogurt grecki

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Składniki na bazę owsianki, kakao i wanilię dokładnie mieszamy, dodajemy mrożone, drylowane wiśnie i czekoladę i ponownie mieszamy. Rozkładamy do 2 kokilek lub innych naczyń do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podajemy z serkiem mascarpone lub gęstym greckim jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation