Kuchnia

mniam ; d

Kurczak z fasolką szparagową po azjatycku | Smakołyki i koraliki

Składniki:

2 duże lub 3 mniejsze filety z kurczaka, 300 g żółtej fasolki szparagowej, 3 łyżki sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, sól, pieprz, imbir mielony, 2 cebulki dymki, 2 łyżki słodkiego sosu chili, olej arachidowy do smażenia, ziarna sezamu



Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Do mięsa dodać sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód, sok z limonki, odrobinę pieprzu i imbiru, wszystko razem wymieszać, żeby mięso się pokryło marynatą i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.

Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła, ale pozostała jędrna.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić ugotowaną fasolkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przełożyć do miski. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości, pod koniec smażenia dodać fasolkę, posiekaną dymkę i słodki sos chili, wszystko wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Przełożyć do naczynia, posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation