Kuchnia

Dynia

Marokańska zupa dyniowa z prażoną cieciorką
Marokańska zupa dyniowa z prażoną cieciorką:
(inspirowana Half Baked Harvest)

4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej piżmowej lub hokkaido),
1 papryka czerwona,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
1 puszka mleczka kokosowego,
2 szklanki bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
ziarenka z połowy granatu

prażona cieciorka -
1 puszka ciecierzycy,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru brązowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól i pieprz

W garnku rozgrzać trochę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy zeszklą się, dodać dynię, przyprawy i tymianek. Smażyć kolejne 4 minuty, po czym dodać mleczko kokosowe i bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż dynia będzie miękka (około 20 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość zmiksować blenderem.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
Ciecierzycę osączyć z płynu i osuszyć ręcznikiem papierowym. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciecierzycę. Skropić olejem i oprószyć cukrem brązowym, cynamonem i solą i pieprzem. Kilka razy dobrze wymieszać wszystko, aby każde ziarenko ciecierzycy było pokryte panierką. Wstawić blachę na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie przemieszać ziarna i prażyć kolejne 20 minut, aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupiąca.

Gorącą zupę podawać z prażoną cieciorką i ziarenkami granatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation