Kuchnia

Dynia

Składniki: (mała tortownica 17cm),
spód:
100g ciasteczek owsianych,
70g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
Masa serowo dyniowa:
250g sera białego (u mnie z wiaderka),
150g serka mascarpone,
150g gęstego puree z upieczonej dyni,
80g ksylitolu ( może być cukier),
3 jajka,
ok. 40 g mąki ziemniaczanej,
płaska łyżeczka przyprawy do szarlotki ( lub odrobina cynamony, imbiru, goździka),
masa orzechowa:
60g masła orzechowego (100% orzechów bez dodatków),
30 g masła,
łyżka ksylitolu ( może być cukier)
oraz orzechy do dekoracji ( u mnie w karmelu)
Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy z orzechami

spód1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem orzechowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
masa2. Puree z dyni miksujemy z białym serem i mascarpone. Następnie dodajemy jajka, mąkę, cukier i jeszcze trochę miksujemy na gładką masę.
Musimy pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy,ponieważ sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, pieczemy około 70 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy w półotwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
masa3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z masłem orzechowym. Dodajemy ksylitol i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na sernik, posypujemy orzechami. Całość wkładamy do lodówki aby masa nam stężała. Smacznego!
Porady
Puree na słodko:
Ja zawsze robię większą ilość i jeśli zostanie to mrożę.
Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy kawałek dać odrobinę oleju kokosowego i posypać cukrem waniliowym, przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation