Kuchnia

Dynia

Sałatka z dyni i kurczaka z jarmużem

1/2 szklanki komosy ryżowej (lub ryżu)
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie ćwiartka dyni)

1 szklanka jarmużu drobno posiekanego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki posiekanej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
sól i pieprz do smaku
1 ugotowana lub pieczona pierś kurczaka

1 szklanka wody źródlanej

*Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a przed zjedzeniem połączyć ze sobą:)

WYKONANIE

Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na 1,5 cm kawałki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Do miski przełożyć pokrojoną w kostkę dynię, dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, tymianek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Przełożyć dynię na blachę i piec około 30 minut aż dynia zmięknie i lekko się podpiecze. Ważne, aby dynia nie była zbyt miękka ponieważ w sałatce mocno się „rozciapie”.
Do naczynia z grubym dnem lub wysokiej patelni włożyć 1 łyżkę oleju kokosowego, dodać posiekany imbir, kurkumę i kolendrę, podsmażyć króciutko około 3-4 minuty, dodać komosę ryżową lub ryż i zalać wodą. Zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką i gotować około 15-20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać posiekany drobno jarmuż i upieczoną pierś kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, dodać do komosy ryżowej i delikatnie wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation