Kuchnia

śniadania

Zdrowe placuszki twarogowe
Składniki

Ilość: ok. 15 placuszków twarogowych

250 g twarogu (użyłam półtłustego ale myślę, że sprawdzi się też chudy)
3 jajka
3 łyżki płatków owsianych górskich
2 - 3 łyżki ksylitolu
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
dodatki: owoce, jogurt, rozpuszczona czekolada, dżem, cukier puder

Przygotowanie

Na początku w misie blendera zmielić na mąkę płatki owsiane. Białka oddzielić od żółtek i same białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W osobnej misce miksować żółtka z ksylitolem do momentu aż zrobią się one jasne i puszyste. Dodać twaróg rozgnieciony uprzednio widelcem oraz zmielone na mąkę płatki owsiane. Krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Dodać do masy pianę ubitą z białek i delikatnie ją wmieszać przy pomocy łyżki.

Na patelni rozgrzać olej. Formować na niej malutkie placuszki, biorąc jedną łyżkę masy na jeden placek. Smażyć z obu stron na małym ogniu, bo szybko się rumienią.

Podawać ciepłe lub zimne z dowolnymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation