Kuchnia

PRZETWORY

zakwas na żurek- najlepszy domowy
5 łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 200 )
500 ml wody
kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)
umyty i wyparzony słoik
gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka

Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na blat kuchenny, gdzie nie będzie wystawiony na słońce. Przez 3 dni codziennie zaglądamy do kiszącego się zakwasu, żeby zamieszać i upewnić się, że wszystko w porządku i że nasz żurek nie spleśniał, ani nie zrobił się gorzki, aż do uzyskania ładnego kwaskowego smaku i zapachu. Następnie możemy odcedzić zakwas, żeby pozbyć się przypraw i grudek mąki, ale nie musimy. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam czekać kilka tygodni.

http://ugotowanepozamiatane.pl/najlepszy-domowy-zakwas-zurek/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation