Kuchnia

ciasta

Jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam. Nie przepadam za rabarbarem, a ta tarta jest po prostu rewelacyjna. Gorąco polecam.
Składniki:
200g mąki pszennej
100g margaryny
155g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
300ml mleka
500g rabarbaru
100g cukru pudru
3 jajka
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek.
Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru.
Budyń ugotować w 300ml mleka. (Nie dodawać cukru). Kawałki rabarbaru dodać do budyniu i wymieszać. (Wodę z rabarbaru wylać).
Ciasto kruche wykleić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26cm lub formie na tartę. Na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec przez 20min. w temperaturze 180°C.
Białka ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej około 25min. w temperaturze 160°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation