Kuchnia

kulinaria

ARABESKA II: Klopsiki w sosie koperkowym



Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (łopatki lub szynki)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- sól i pieprz

Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zeszklić) na oleju. Przestudzić, dodać do mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem (tak, jak kotlety mielone). Wszystko razem dokładnie wymieszać, uformować klopsiki (wielkości piłeczki pingpongowej), obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony, na rumiano.

Sos:
- duży pęczek koperku
- 1/2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka mąki

Wywar zagotować w rondlu.
Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Wraz z posiekanym koperkiem dodać do reszty wywaru i doprowadzić do wrzenia. Do powstałego sosu włożyć usmażone klopsiki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation