Kuchnia

kulinaria

Kurczak Generała Tso | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
500 g udźca kurczaka lub 300 g udźca kurczaka bez kości
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1/4 łyżeczki chili w płatkach lub 2 suszone papryczki chili
SOS
1/2 łyżki startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
DO PODANIA
100 g (1 torebka) ryżu np. jaśminowego
szczypiorek
ugotowane brokuły
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Usunąć skórę z udźca kurczaka, obkroić mięso od kości i pokroić je w kostkę. Gotowe udźce bez kości i skóry wystarczy pokroić.
Ugotować ryż w osolonej wodzie, następnie wyjąć i odłożyć na talerz. W tej samej wodzie można ugotować różyczki brokuła.
W miseczce wymieszać składniki sosu, odstawić.
Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej na grubość ok. 2 cm. Gdy tłuszcz będzie gorący doprawić mięso solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Kłaść stopniowo na rozgrzany tłuszcz i smażyć na dużym ogniu w sumie przez około 8 minut, aż mięso będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić je na inną stronę.
Odlać większość tłuszczu pozostawiając ok. 2 łyżek. Dodać papryczki chili lub płatki, wlać sos, wymieszać i zagotować. Po chwili odstawić z ognia i wyłożyć na ugotowany ryż, posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation