Kuchnia

Ciasta i desery

Muffiny marchewkowe z cynamonem


Składniki (na 24 dużych muffinek):
- 400 g mąki pszennej (+50 g mąki)
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml oleju
- 400 g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 duże jabłka (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie::
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, pokroić i usunąć gniazdo nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Banana obrać i dokładnie rozgnieść.
Jajka zmiksować, dodać cukier i olej. Zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamon.
Następnie dodać banana, jabłko i marchew (wcześniej starte na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać pozostałe 50 g mąki).
ormę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Po upieczeniu muffiny wyjąć z formy i studzić je na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation