Kuchnia

Grill

Przepis na grillowane kiełbaski w boczku

Co kupić
wykałaczki
10 kiełbasek Pikok
10 plasterków boczku wędzonego Pikok
5 dag sera żółtego w kawałku Bluedino
2 łyżki musztardy Dec de Coeur
1 łyżka ketchupu Mikado
1 kg ziemniaków
1 główka zielonej sałaty
2 łyżki octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotuj
Wykałaczki i folię aluminiową.
Przygotowanie
Ser żółty kroimy w słupki. Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, wkładamy do niej kawałeczek sera.
Mieszamy ketchup z musztardą. Każdy plasterek boczku smarujemy mieszanką i owijamy nim dokładnie kiełbaskę, spinając dodatkowo wykałaczką, żeby boczek dobrze się trzymał.
Kiełbaski w boczku układamy na ruszcie i grillujemy, aż boczek się zarumieni, a ser roztopi.
Myjemy i suszymy po kilka ładnych liści sałaty. Robimy sos winegret: sól, pieprz, musztardę dijon, 2 łyżki octu, 6 łyżek oliwy z oliwek mieszamy.
Nieobrane ziemniaki gotujemy do momentu, kiedy będą robić się miękkie. Odcedzamy i owijamy każdy w folię aluminiową i wrzucamy pomiędzy żażące się węgle. Pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Jak podawać
Kiełbaski podajemy z zieloną sałatą i sosem winegret oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation