Kuchnia

Grill

Udka kurczaka po jamajsku - Proste i Smaczne Przepisy

UDKA KURCZAKA PO JAMAJSKU
(2 porcje)
6 podudzi (pałek) z kurczaka,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili,
sok i skórka z ½ limonki,
3 gałązki tymianku,
2-3 łyżki brązowego rumu,
świeża kolendra,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz

sałatka:
250g ziemniaków,
125g słodkich ziemniaków (batatów),
70g jogurtu naturalnego,
3 łyżeczki pasty sezamowej tahini*,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka soku z limonki,
sól, pieprz, cukier


W misce wymieszać rum, olej, sok i skórkę z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili (bez pestek) i tymianek. Do powstałej marynaty wrzucić udka, dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udka oprószyć solą i opiekać na grillu lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku z włączoną funkcja grilla (180 stopni) przez ok. 30 minut, aż będą rumiane.

Sałatka: Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w kostkę. Ugotować je osobno w lekko osolonej wodzie (uwaga, bataty gotują się szybciej niż ziemniaki). Odcedzić i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z pastą tahini i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polać ziemniaki i wymieszać. Posypać sezamem, lekko podprażonym uprzednio na suchej patelni.


* pastę tahini można kupić w sklepach z kuchniami świata albo zrobić samemu ( przepis tutaj)


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 2/2012)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation