Kuchnia

kuchnia

Azjatycki makaron na ostro

łyżka oleju arachidowego
łyżka startego świeżego imbiru
roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka cukru
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
sól, pieprz
250 g azjatyckiego makaronu pszennego
6 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
1/4 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki


Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przekładamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i łyżeczkę soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno ? jako przystawkę lub zamiast sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation