Kuchnia

Ciasta

Fit brownie z owocami (ok. 18 sztuk)

Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
2 dojrzałe banany
3/4 szklanki daktyli
3 jajka
3 łyżki kakao bez dodatku cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ sody
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 puszka (400ml) schłodzonego mleka kokosowego
ulubione owoce

Przygotowanie:
1. Przepłukaną fasolę wsyp do garnka.
2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
3. Do fasoli dodaj banany, jajka, kakao, olej kokosowy, proszek do pieczenia i namoknięte daktyle.
4. Całość blenduj na jednolitą masę. To może troszkę potrwać, ale warto zmiksować wszystkie składniki dokładnie, by masa była gładka.
5. Masę przelej do papilotek lub dowolnych foremek i wstaw do nagrzanego (180°C) piekarnika na 50-60 minut. Pod koniec pieczenia należy sprawdzać co jakiś czas, czy babeczki się nie przypiekają. Każdy piekarnik jest inny, więc ten czas jest orientacyjny.
6. Schłodzone co najmniej przez jedną noc mleczko kokosowe oddziel na 2 części. Zbitej masy będziemy używać do kokosowej bitej śmietany.
7. Jeśli zależy nam na słodkości bitej śmietany można przez ubijaniem dodać dowolny dosładzacz. Ubij śmietanę i potem nałóż ją na schłodzone brownie.
8. Całość udekoruj w dowolny sposób ulubionymi owocami.

Moim faworytem były zdecydowanie maliny! Jednak spokojnie możecie puścić wodze fantazji i wykorzystać borówki, jagody, porzeczki lub inne owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation