Kuchnia

Muffiny

Muffiny "śliwka w czekoladzie"
Składniki na 12 sztuk:

200 g śliwek kalifornijskich (suszonych)
100 ml ciemnego rumu
250 g mąki pszennej
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
160 g miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
130 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
140 ml mleka
60 ml mocnej zaparzonej kawy (wykonanej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao; wymieszać i odłożyć.

Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć na bok na 1 godzinę lub do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.

By przygotować ciasto na muffiny - w jednym naczyniu umieścić jajka, olej, mleko, kawę, ekstrakt z wanilii i brązowy cukier. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać chocolate chips i nasączone rumem śliwki, wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto (do wysokości kilku milimetrów od górnego brzegu papilotki). Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową, a na każdym muffinie umieścić dodatkową śliwkę. Podawać.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Ponadto:

12 dodatkowych śliwek kalifornijskich, po jednej na górę każdego muffina
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation