Kuchnia

KUCHNIA

Świąteczne śledzie z mandarynkami i wanilią

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
Składniki
500 g filetów śledziowych
1 szklanka oliwy z oliwek
1 laska wanilii
2 duże, bezpestkowe mandarynki
50 g świeżych daktyli
50 g rodzynek
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 listki laurowe
Śledzie o smaku świąt Bożego Narodzenia. ;)

Etapy przygotowania

Filety kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i dodajemy liść laurowy.
Do słoika wlewamy oliwę, laskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i razem z laską dodajemy do słoika.
Pozostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu.

Następnego dnia rybę odcedzamy i przekładamy do szklanej miski. Dodajemy obrane cząstki mandarynek, wypestkowane
i pokrojone w plasterki daktyle oraz rodzynki.

Ze słoika usuwamy laskę wanilii i zalewamy marynatą śledzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation