Kuchnia

KUCHNIA

Sałatka brokułowa z winogronami

Bardzo prosta, zdrowa i pyszna sałatka, ale zaraz wykwintna z nietypowym połączeniem smaków. Połączenie brokuł i śliwek suszonych jest po prostu doskonałe, a do tego słodkie winogrona, słonecznik i liście świeżego szpinaku ! Polecam.

SKŁADNIKI:
3-4 różyczki brokuła
3 śliwki suszone
2 garście świeżego szpinaku (można zastąpić sałatą lub rukolą)
2 łyżki pestek słonecznika
kilka kulek winogron
dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 3 łyżeczki oliwy

W garnku zagotuj wodę i lekko posól. Brokuła wsadź do wody na około 3-4 minuty, wyjmij i zahartuj zimna wodą. Ostudź na sicie.
Ostudzone różyczki brokuła podziel na mniejsze kawałki. Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Na talerzu rozłóż szpinak, ułóż brokuła i pokrojone kawałki śliwek oraz przekrojone na pół winogrona.
Na suchej patelni podpraż słonecznik i posyp sałatkę.
W szklaneczce rozmieszaj miód z octem, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj.
Polej sałatkę dressingiem przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation