Kuchnia

marynowanie

Maliny w soku własnym

Składniki:
świeże maliny
cukier

Maliny przebrać, opłukać, nałożyć do połowy słoików 400ml, przesypać łyżką cukru, znowu nałożyć maliny i przesypać łyżką cukru. Słoiki odstawić na kilka godzin, aż owoce puszczą sok. Słoiki umieścić w piekarniku, włączyć grzanie, podgrzewać ok 20 minut w temp. 120stC. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Słoiki wyjąć, delikatnie postukać dnem o stół, żeby owoce się ułożyły. We wszystkich uzupełnić ilość owoców malinami i sokiem z jednego słoika, zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pasteryzacja:
Dno garnka wyłożyć ściereczką, ustawić słoiki, zalać wodą do wysokości 3/4 słoika. Garnek podgrzewać, aż woda się zagotuje, zmniejszyć ogień (moc grzania), pasteryzować 15 minut, następnie słoiki wyjąć, odwrócić do góry dnem.
Uwaga: woda, którą zalewamy słoiki powinna mieć zbliżoną temperaturę do temperatury słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation