Kuchnia

Przepisy

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami i śmietaną
Składniki (na 4 porcje):

500 g żołądków drobiowych (kurzych lub indyczych)
2 marchewki
1 pietruszka
pół średniej wielkości selera
biała i jasnozielona część pora
1 cebula
300 g pieczarek
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
pół pęczka koperku
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą tak, by sięgała około dwa centymetry powyżej poziomu żołądków. Dodajemy liście laurowe i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości (zajmie to około 1,5 do 2 godzin).
W międzyczasie na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, pora w krążki.
Do miękkich żołądków dodajemy pokrojone warzywa oraz pieczarki i gotujemy około 15 minut. W miseczce lub kubku dokładnie mieszamy śmietanę z mąką i koncentratem pomidorowym. Następnie hartujemy ją chochelką gorącego wywaru z garnka (wlewamy do śmietany wywar i szybko, dokładnie mieszamy). W sumie wlewamy około 3 chochelek (po jednej za każdym razem). Zahartowaną śmietanę wlewamy do gulaszu cały czas mieszając. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy często mieszając jeszcze około 5 minut. Zestawiamy z ognia i dorzucamy posiekany koperek.
Gulasz podajemy np. z kaszą jęczmienną lub jaglaną, bądź świeżym, chrupiącym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation