Kuchnia

Przepisy

Klopsiki w sosie chrzanowo-koperkowym | Z miłości do gotowania

Składniki (na 4 porcje):

500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 czerstwa kajzerka
1 jajko
1 duży pęczek koperku lub 2 małe
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
opcjonalnie kawałek selera
4 łyżeczki chrzanu tartego (ze słoiczka)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar warzywny, w którym będziemy gotować klopsiki i który stanie się bazą sosu. Do wrzącej, osolonej wody (około 2 litrów) wrzucamy marchew, pietruszkę, seler i jedną cebulę. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw, następnie je wyciągamy.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę pozostałą cebulę. Powinna być miękka i lekko zrumieniona. Kajzerkę moczymy w wodzie i gdy zmięknie wyciskamy, a następnie rozdrabniamy na papkę przy pomocy widelca lub blendera. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego kajzerkę, podsmażoną cebulę, jajko i posiekane pół pęczka koperku. Dokładnie wyrabiamy ręką. Gdyby masa była zbyt rzadka, możemy dodać odrobinę tartej bułki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na około 15 minut.
Zwilżonymi wodą dłońmi (żeby masa nie kleiła się do rąk) formujemy klopsiki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy je partiami w wywarze warzywnym (około 3-4 minut od wypłynięcia). Ugotowane klopsiki odstawiamy na bok, by przygotować sos.
Jedną chochlę wywaru, w którym gotowały się klopsiki odlewamy do całkowitego ostygnięcia. Do innego garnka wlewamy kolejne 4-5 dużych chochli wywaru i doprawiamy tartym chrzanem. Zagotowujemy i trzymamy wywar na małym ogniu. Tę jedną, wystudzoną chochlę wywaru dokładnie mieszamy z mąką, po czym cały czas mieszając, wlewamy do garnka z wywarem chrzanowym. Zagotowujemy i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, by sos zgęstniał. Następnie dodajemy pozostałe pół pęczka posiekanego kopru i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wrzucamy klopsiki, chwilę podgrzewamy i podajemy np. z kaszą jaglaną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation