Kuchnia

CIASTA i DESERY

Tahinki – kruche ciasteczka z sezamem

1/2 kubka oleju kokosowego w temp. pokojowej, lub margaryny czy masła (można pół na pół z ghee kokosowy),
3/4 kubka cukru brązowego (dałam agawę i 2 łyżki cukru),
1/2 kub. tahiny – masła sezamowego,
3 – 5 łyżek mleka roślinnego (dałam orkiszowo-migdałowe )
1 łyżka skórki cytrynowej ze świeżej cytryny,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 i 1/4 kub. mąki razowej pszennej lub orkiszowej,
2 łyżki skrobi kukurydzianej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 kub. sezamu czarnego.

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 165°C.
W misce rozetrzeć palcami tłuszcz, którego używamy z cukrem.
Następnie dodajemy tahinę, mleko (zaczynając od 3 łyżek) i skórkę z wanilią.
Wszystko razem wyrabiamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec 12 – 15 minut.

Ciasto sezamowe jest na tyle elastyczne, że z łatwością można uzyskać ulubione kształty.
Ja wykrawałam kółka używając słoika. To był dobry pomysł, ciastka z tahini są bardzo dobre, więc takie duże koło fajnie się jadło…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation