Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Dyniowe ciastka owsiane
Składniki na 20 - 24 sztuki:

220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
150 g jasnego (miałkiego) brązowego cukru (lub mniej)
120 g masła, roztopionego
150 g puree z dyni*
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g suszonej żurawiny
W naczyniu umieścić pierwsze 6 suchych składników i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do nasiąknięcia płatków. Po tym czasie sprawdzić konsystencję ciasta - jeśli będzie suche dodać 1 - 2 łyżki puree z dyni, jeśli zbyt mokre - poczekać jeszcze dłużej lub dosypać 1 - 2 łyżki płatków owsianych.

Po tym czasie z ciasta formować kulki o wadze około 30 g każda. Układać na blaszce wyłożonej na papierem do pieczenia i spłaszczać łyżką (ciastko nie powinno być zbyt cienkie by po upieczeniu nie było twarde).

Piec w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez około 15 - 17 minut w zależności od grubości ciastek. Ciastka powinny się zarumienić na brzegach i od spodu. Wyjąć i przełożyć na metalową kratkę, do wystudzenia.

Cynamonowy lukier:

3/4 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki wrzącej wody
3/4 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć przy pomocy grzbietu łyżki. Polukrować ciasteczka.

Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe. To proste!

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation