Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach: Przepis na syrop z liści brzozy.Zbieramy liście zdrowe z młodych brzózek i tylko ostatnie liście z gałązek. Same przyrosty.
(od kwietnia do czerwca).

Zawsze myjemy. Najlepiej pod bieżącą wodą.
Z takich liści można zrobić sok i pić na bieżąco.

Jak zrobić?
Mokre liście przepuszczamy przez maszynkę do soków (ręczną lub elektryczną wolnoobrotową).
Taki sok można pić taki, jaki nam wyszedł lub rozcieńczać z wodą.

Do tego soku można dodać miodu w proporcji 1:2 (1 litr soku na 2 litry miodu).
Powstały syrop przechowywać w chłodnym miejscu.

Teraz podam przepis na zamknięcie tego wspaniałego soku w butelkach na zimę.

Przepis na syrop, zwłaszcza dla osób, którym nie przeszkadza stosowanie w menu cukru.

Składniki:
30 dag młodych liści (kolor jasnozielony)
1 litr wody
1/2 kg cukru
ewentualnie sok z 1/2 cytryny
Młode liście brzozy umyć, pokroić lub zmiksować drobno. Zalać wrzątkiem na 12-20 godzin, aby liście oddały soki do wody.
Dobrze jest przykryć taki garnek np. grubym ręcznikiem, aby powstający sok był jak najdłużej gorący.
Po całkowitym ostygnięciu liście wygniatamy do tej samej wody co się moczyły i wyrzucamy. A wodę z sokiem dajemy do podgrzania.

Podczas podgrzewania dodajemy cukier w proporcji 0,5:1 (pół kg cukru na litr soku).
Można dodać soku z 1/2 cytryny na litr powstałego soku z liści brzozy.

Cukier można pominąć (też robię i dobrze się przechowuje)
Doprowadzamy do lekkiego zagotowania i ściszamy ogień, aby powierzchnia syropu lekko falowała.
Taki syrop rozlewamy do butelek.
Niektórzy jeszcze pasteryzują, ale my od wielu lat stosujemy przykrywanie takiego soku czy syropu kocem w pudełku kartonowym na kilkanaście godzin.
Takie soki i syropy przechowują się u nas przynajmniej do następnego sezonu.
Wspomnę jeszcze, że ten syrop był u nas jednym z lepiej sprzedających się produktów.
Nie tylko dlatego, że ma właściwości lecznicze, ale też za walory smakowe, które wielu ludziom przypadają do gustu.
Zachęcam wszystkich do tego, aby samemu spróbować zrobić taki sok czy syrop.Zbieramy liście zdrowe z młodych brzózek i tylko ostatnie liście z gałązek. Same przyrosty.
(od kwietnia do czerwca).

Zawsze myjemy. Najlepiej pod bieżącą wodą.
Z takich liści można zrobić sok i pić na bieżąco.

Jak zrobić?
Mokre liście przepuszczamy przez maszynkę do soków (ręczną lub elektryczną wolnoobrotową).
Taki sok można pić taki, jaki nam wyszedł lub rozcieńczać z wodą.

Do tego soku można dodać miodu w proporcji 1:2 (1 litr soku na 2 litry miodu).
Powstały syrop przechowywać w chłodnym miejscu.

Teraz podam przepis na zamknięcie tego wspaniałego soku w butelkach na zimę.

Przepis na syrop, zwłaszcza dla osób, którym nie przeszkadza stosowanie w menu cukru.

Składniki:
30 dag młodych liści (kolor jasnozielony)
1 litr wody
1/2 kg cukru
ewentualnie sok z 1/2 cytryny
Młode liście brzozy umyć, pokroić lub zmiksować drobno. Zalać wrzątkiem na 12-20 godzin, aby liście oddały soki do wody.
Dobrze jest przykryć taki garnek np. grubym ręcznikiem, aby powstający sok był jak najdłużej gorący.
Po całkowitym ostygnięciu liście wygniatamy do tej samej wody co się moczyły i wyrzucamy. A wodę z sokiem dajemy do podgrzania.

Podczas podgrzewania dodajemy cukier w proporcji 0,5:1 (pół kg cukru na litr soku).
Można dodać soku z 1/2 cytryny na litr powstałego soku z liści brzozy.

Cukier można pominąć (też robię i dobrze się przechowuje)
Doprowadzamy do lekkiego zagotowania i ściszamy ogień, aby powierzchnia syropu lekko falowała.
Taki syrop rozlewamy do butelek.
Niektórzy jeszcze pasteryzują, ale my od wielu lat stosujemy przykrywanie takiego soku czy syropu kocem w pudełku kartonowym na kilkanaście godzin.
Takie soki i syropy przechowują się u nas przynajmniej do następnego sezonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation