Kuchnia

Ciasto drożdżowe

Składniki:
•2 3/4 szklanki mąki pszennej
•1/4 szklanki cukru
•7 g drożdży instant
•5 g soli
•1/3 szklanki mleka
•60 g masła
•1/4 szklanki wody
•1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
•2 jajka w temperaturze pokojowej
•200 g ulubionego kremu czekoladowego lub orzechowego
•100 g posiekanej czekolady mlecznej
•1 żółtko jajka wymieszanego z 2 łyżkami wody
Przygotowanie tradycyjne:
1.Do miski miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wsyp 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól.
2.W małym rondelku umieść mleko z masłem i podgrzewaj aż się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia, dodaj wodę, odstaw do lekkiego ostygnięcia i wmieszaj ekstrakt z wanilii.
3.Wlej mleko do suchych składników i miksuj na małych obrotach. Gdy mieszanina będzie jednolita dodawaj po jednym jajku, czekając aż poprzednie będzie dobrze zmiksowane.
4.Dodaj 1/2 szklanki mąki i miksuj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dodaj resztę mąki wymieszaj i jeżeli ciasto wciąż będzie zbyt lepkie, dodawaj po 1-2 łyżki mąki aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
5.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6.Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry w natłuszczonej keksówce.
7.Wysmaruj wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z wodą, przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
8.Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 30-35 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli rumieni się za bardzo, przykryj folią aluminiową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation